📜 Крипто ренесансът | Джош Розентал

The Crypto Renaissance Episode Transcript in Bulgarian

Below is a Bulgarian transcript from the Bankless Podcast Episode “The Crypto Renaissance” with guest Joshua Rosenthal.


Bankless подкаст # 63: Крипто ренесансът | Джош Розентал

Въведение

Райън:

Добре дошли в Bankless, където изследваме границата на интернет парите и интернет финансирането. Това е как да започнете, как да станете по-добри и как да ги управлявате възможността. Аз съм Райън Шон Адамс. Тук съм с Дейвид Хофман и ние сме тук, за да ви помогнем да станете по-Banklessи. Дейвид, какъв епизод. Знам, че това е страхотен подкаст, защото веднага щом приключим със записа, просто искам да го чуя отново.

Дейвид: 

Мм-хмм.

Райън:

Ето какво се случи с този запис.

Дейвид: 

Да, за мен това е посоката на крипто. Ако искате да разберете какво е крипто, трябва да се върнете по целия път назад, а не само в 70-те, където е създадена криптографията. Връщаме се чак до 1300-те години - късната тъмна епоха - защото там се е появил Ренесансът. Там се появило двойното счетоводството. Там, където е станала културната революция.

Вдъхновението за този подкаст дойде, когато се опитвах да разбера веднага след NFT манията и имаше някаква свободна тема за някаква връзка между Ether като пари, блокчейн като система, NFT като технология, изкуство като нова култура. И така, попитах в Twitter, „Хей, имали  професор, който да преподава за ранната европейска история, що се отнася до богатството, изкуството и културата?“ И този тип Джош просто вдигна ръка и казва: „Не съм студент. Аз съм професорът. " Той има докторска степен по средновековна и европейска история, а също така работи в сферата на крипто инвестициите. И така, Джош Розентал е фантастичен управител на това послание, което е същият основен напредък на човечеството, започвайки през Ренесанса през целия крипто, до където сме днес. Силата на това, което Джош успя да вложи, все още звучи в ушите ми.

Райън: 

Дейвид, не мисля, че съм чувал подобен подкаст някога в крипто в който и да е подкаст. Не мисля, че някой го е гледал през този технико-исторически обектив и е извел тези теми. Това е може би първият подкаст за това, което наричаме в този подкаст Crypto Renaissance. Говорим за всякакви странни и интересни неща като това, какъв е бил животът на един селянин през Средновековието. Как това е свързано с живота ни днес? Как се промени това през Ренесанса? Как ще се промени животът ни от света, в който живеем днес, в Крипто Ренесанса? Дори говорихме за демони, които изхождат, и за изкуство, и за луди неща, за класа на Медичи, за папите и за всякакви неща. И така, това е обиколка на културата и социалната революция. Чувствам се, че на някакво ниво бях в най-интересния час по история, който някога съм посещавал, защото той свързваше най-интересните неща от колелото на историята с всички най-интересни неща за технологиите и обществото и интернет и криптографията днес. Всичко беше накуп, събрано за час и половина. И така, какъв готин подкаст, човече.

Дейвид:

 Да, разказвах на банков маркетинг гуру, мем лорд Майкъл Уонг за този подкаст и той казва, че звучи като някакво пресичане на AP European History и AP Ethereum.

Райън:

 Да.

Дейвид: 

И мисля, че е точно така. Точно това се случва.

Райън: 

Добре казано.

Дейвид:

 Мисля, че трябва просто да продължим напред и да влезем направо в епизода. Но първо, съобщение от тези фантастични спонсори, които правят това шоу е възможно.

Bankless се гордее, че е подкрепен от Uniswap. Uniswap е нова парадигма в инфраструктурата за обмен на активи. Вместо тромава система от книги за поръчки, при която сделките се съпоставят с други хора, Uniswap е автономен софтуер на Ethereum, което ние и Райън наричаме робот за пари. Няма човешки контрагенти или централизирани посредници, просто автономен код на Ethereum. Въведете маркера, който искате да продадете, и получете маркера, който искате да купите. Нещо съвсем ново в екосистемата Uniswap е програмата за безвъзмездни средства Uniswap, която вече приема заявления за безвъзмездни средства. Казваме това от известно време и ще го кажем отново, DAO имат пари и се нуждаят от работна ръка. Ако смятате, че имате какво да допринесете за Uniswap DAO, кандидатствайте за безвъзмездна финансова помощ за Uniswap. Погледнете само размера на хазната на Uniswap - тя е почти 3 милиарда долара. Тази планина от капитал търси работна ръка. Имате ли нещо ценно, за да допринесете за Uniswap DAO? Без значение колко голяма или малка е вашата идея, можете да кандидатствате за UNI Grant на unigrants.org и да помогнете да насочите Uniswap в посоката, в която смятате, че трябва да върви. Точно това направихме, за да накараме Uniswap да бъде спонсор на Bankless и вие можете да направите същото за вашия проект. Благодарим на Uniswap за спонсорирането на Bankless.

Момчета, навлязохме на бичи пазар. Сега е моментът да започнете да изграждате своята крипто империя и трябва да го направите в Близнаци. Вече знаете, че Близнаците са най-доверената крипто борса в света, но сега можете да правите дори повече от търговия - можете да печелите! Можете да вземете един от вашите крипто активи и да го паркирате в лихвен акаунт в Близнаци, където можете да получите до 7,4% годишно. Няма нищо по-удовлетворяващо от това да печелите пасивни доходи от актив, с който вече сте бик. Това е криптородна суперсила. Знаете ли какво предстои скоро? Крипто кредитна карта на Близнаци. Да, това е кредитна карта, а не дебитна карта. Тя ви дава награди и криптовалути с твърди пари, а не нещо инфлационно като мили на авиокомпании или хотелски точки, и ви връща до 3% пари в брой в крипто. Картата идва през второто тримесечие, но трябва да влезете в списъка на чакащите точно сега и ние ще изпратим линк. Виж какво имам предвид? Това е нещо повече от проста търговия. Близнаците са вашият мост към крипто за бичия пазар. Отворете безплатна сметка за по-малко от 3 минути на gemini.com/gobankless. Дайте $ 15 в биткойн, след като търгувате с  първите си $ 100. Това е gemini.com/gobankless.

Д-р Джош Розентал

Райън: 

Banklessа нация, ние сме изключително развълнувани да ви представим следващия ни гост. Това е Джош Розентал. Той е доктор на науките в средновековната и ранномодерната европейска история, така че той е историк. Получава и стипендия „Фулбрайт“ в Сорбона към Института за напреднали изследвания. Работил е в мозъчен тръст, смесвайки култура, история и технологии, за което ще говорим днес, но вече не е практикуващ историк. Сега той е партньор в 6ixth Event Cataclysmic Capital, който подкрепя основателите на ранен етап, насочени към катаклизмично въздействие. Една от тези области на въздействие със сигурност е на крипто арената. Джош, добре дошъл в Bankless. Фантастично е да те има. Как си?

Джош:

 Ей, много съм добре. Удоволствие да съм тук, момчета. Благодаря ти много.

По-късното Средновековие

Райън: Джош, това е обектив, който все още не сме изследвали на Bankless, но ние с Дейвид сме много развълнувани да го направим. Това е като историческата леща, но не само историческа, защото това е интердисциплинарно. Това съчетава култура, както и социално-икономическа технология. И така, преди да влезем в този подкаст, искам да насоча слушателя с някаква мисловна пътна карта накъде отиваме, защото мисля, че засягаме четири важни аспекта в разговора ни с теб днес, Джош. И ние ще се вникнем в тях. Първото е, че ще говорим за Средновековието, ера на централизация, а след това епохата на децентрализация на Ренесанса и Реформацията, и ще я сравним с ерата, в която сме, ще я наречем ера на националната държава и след това този нов Крипто Ренесанс, който е пред нас. Това е една от директните линии тук. Второто е как технологията е катализатор. И така, ще говорим за комуникационната технология, която направи Ренесанса - печатната машина. Ще говорим за двойно счетоводство, главната счетоводна книга и как те са подобни на интернет - нов комуникационен протокол за света - и крипто, което е книга за света. След това ще говорим за това как тези промени влияят на обществото от икономическа, културна перспектива към институционална промяна. Това е номер три. И четвърто, мисля, че ще пуснем на слушателя с някои екшъни. Как могат да се позиционират към тази катаклизмична промяна, която ни очаква. Готов ли си за всичко това, Джош?

Джош:

Мисля, че да. Мисля, че това е много добре казано. Много е да се обхване, но ние ще направим всичко възможно.

Стойност и информация

Райън:

Добре, Джош, затова ще ви го предам сега и ще проучим този дневен ред. Така че, можете ли да говорите за някои от тези важни теми, защо са важни и да добавите нещо към казаното по-рано във въведението.

Джош:

Да, много благодаря, Райън. Мисля, че това е страхотно обобщение. Бих искал да ни върне към момент във времето, за който обикновено не бихме могли да мислим, и това е в по-късното Средновековие. Понякога се говори, като че ли средновековието е тъмен период. Това може би не е най-добрата дума. Мисля, че най-добрата дума за неговото описание е обобщен. Бих искал да премина през две различни теми: стойност и информация. И така вижте как новите финансови технологии и информационните технологии - съществено разгадаха тези йерархии на властта и какво се случи след това.

Така че, започвайки от Средновековието, ако трябва да опишем Средновековието с една дума „обобщено“ вероятно би било добра дума за употреба. Ако трябва да мислим за стойността, която наистина е била обобщена и под това имам предвид, че богатството е концентрирано. Богатството е основно земя, а Римокатолическата църква е най-големият собственик на земя, притежаващ до една трета от земята в Европа. Вариантите за икономическа продукция са предимно земеделски. Има земя, животни и култури. Има и производство, основано на гилдия, но това е доста малко. Хората са били склонни да следват семейните си призвания, независимо дали е било земеделие или майсторство. Така че като цяло богатството било супер концентрирано и то обикновено се показвало в благородни метали. Има известно покровителство на изкуствата, но те са били обект на разходни закони, където властовите структури регулират как могат да се харчат парите. Имало приличен размер на финансиране, но това също било предмет на законите за лихварството - лихвите били ограничени, от правомощията, които контролирали как действително текат парите. И така, богатството се натрупва чрез консолидация на поколенията, поколение след поколение, бавно концентриращо богатството. И както бихте могли да очаквате, мощта по същия начин била консолидирана.

През Средновековието е имало състезание за власт. Имало две йерархии. Едината била политическа, а другата религиозна. И те били в противоречие в продължение на няколко века. И това в крайна сметка завършило с явна победа в това състезание за авторитет, като религиозните излезли на върха, където императорът на Свещения Рим бил ритуално унижен от папата през 11 век. Това се случило до голяма степен, защото религията не била частна работа. Именно социалните и културни институционални връзки обединявали икономическата мощ. И така, когато папата отлъчил Свещения римски император, всички икономически договори и политическа вярност, които били задължени към него, се оказали незабавно спорни. И така, императорът на Свещения Рим моли папата за прошка. В този момент религиозната йерархия наистина взела господство и постигнала един вид застой в продължение на няколкостотин години до раждането на Реформацията, където се откъснала от симбиотичния си застой.

През Средновековието, ако сте съсредоточили богатство и сте консолидирали властта, естествено, както бихте могли да очаквате, културата е била до голяма степен отгоре надолу и това е произтичало от църквата и благородството. И имало ограничен брой изящни художници и те били упълномощени от супер концентриран елит. Това  предимно е рисуване, малко музика и много ограничено количество текст. Определено имало попуулярна култура, която е отдолу нагоре, но тя се контролира и канализира чрез одобрени средства - неща като морални пиеси и карнавал. По-голямата част от културата е извънтекстова, което означава, че се основава на устно взаимодействие. Така че, ако това е идея за концентриране на стойността там, където богатството и властта се консолидират, а културата тече отгоре надолу, начинът, по който властовите структури постигат този тип застой, начинът, по който държат властта, е основно чрез централизиране на информацията и контрол кой е имал достъп до каква информация и как са били в състояние да я споделят.

Друга тема, която бих искал да разгледам само за минута, преди да разгледаме какво се е променило в Реформацията и Ренесанса, е около тази идея за централизирана информация. През последното средновековие точно преди раждането на Реформацията и Ренесанса информацията не е била просто централизирана. Тя била фундаментално охранявана от властта. И така, политическите и религиозните единици се подкрепяли взаимно, създавайки документи, които се контролирали от класа на писарите. Те били кодирани на език, който повечето хора не можели да четат. Много малко хора можели да четат и повечето от тях не можели да четат латински. Самите документи били на определена сигла, тип стенография, която много малко хора можели да прочетат. Те се съхранявали в архиви. Те били трудно достъпни. Те били трудни за опазване. Дори да сте имали права - цитирам без цитат - в документите, имало много ограничени мерки за отстраняване. Съдилищата били в услуга на благородниците и духовната власт. И достъпът до тези документи бил невероятно труден, отчасти защото предаването им било ограничено. Така че, ако грамотността била около пет процента и повечето хора стояли в рамките на 10 мили от дома си през целия си живот, тези ръкописи  били невероятно редки и оскъдни и недостъпни. Стрували повече от годишната заплата на човек. И обикновено ръкописите се създавали в институции, които са централизирани за тяхното създаване. Това бил възходът на университета, манастирите и женския манастир.

И така, само да се върнем назад и да обобщим това, за което говорихме. През последното средновековие имало две особени динамики на властта, които послужили за създаването на тези йерархии. Първа била събирането на дялове, концентрирането на богатството и контрол кой има достъп до парите и как те се използват. И втора била централизиране на информацията, контролиране на това как могат да се споделят идеите за парите, богатство и култура и те били основно централизирани. И на този фон вече можем да се обърнем и да разгледаме Ренесанса и Реформацията и какво се е променило. Това, което се променило основно, била появата на два нови типа технологии, които породили нова класа и нов израз на изкуство и идентичност.

Физическа сила

Дейвид:

Да И така, Джош, позволете ми да ви повторя всички теми, които виждам тук, докато наистина църквата диктува света, нали? И те били в състояние да диктуват света, защото притежавали цялото богатство, което се определяло до голяма степен от земята. Тогава също чрез тази власт те имали монопол върху информацията или какво е истина. Истината е продиктувана от църквата. И вие загатнахте, че има някои културни прояви отдолу нагоре, нали? Някакъв културен празник отдолу нагоре, но бил може би това, което бихме нарекли разрешени превозни средства, нали? Подобно, на него бил само отдолу нагоре, доколкото църквата позволявала тази културна проява. Причината, поради която църквата успяла да направи това, била, че те имали цялата власт. Те имали богатство. Те имали земя. И те имали всички данни, ако щете, под формата на знания. Откъде идва физическата сила? Може ли и мечът да се впише в този разговор?

Джош:

Да, абсолютно, това е страхотен въпрос. Тези йерархии на властта са сухопътни и икономически, но също и военни. Така че това беше голямото напрежение в ранната част на Средновековието, където политическото съсловие, което щеше да бъде Свещената Римска империя, беше в противоречие с църквата. И така, възниква въпроса кой в ​​крайна сметка ще контролира временна или физическа или военна власт. Църквата твърдяла, че те имат властта да упражняват тази временна власт и както може да се очаква, политическият апарат не бил съгласен. В това голямо състезание, продължило няколко века, в крайна сметка църквата спечелила. Те спечелиха това в Каноса, където императорът на Свещената Римска империя - ръководителят на цялата политическа държава и на целия военен апарат - беше на земята, на снега, облечен в окаяни дрипи, молейки за прошка папата, защото папата го отлъчи. Всички военни връзки между императора, неговите рицари и всички останали благородници бяха изцяло предсказани - всичко беше свързано в причинно-следствена верига - около това да бъдеш християнин и да бъдеш кръстен. И така, когато папата отлъчи индивида, всички тези договори, не само икономическите, но и военните договори, бяха обезсилени. В този момент повечето историци биха казали, че Църквата е взела върховно господство по отношение на тази йерархия. Но тогава това било около 12 век. След това, през следващите две-триста години, църквата и „държавата“, ако искате да я наречете държава, постигнаха един вид симбиотичен застой, където и двамата са йерархии на властта и те стават все повече и повече и по-неразривно свързани.

Разрешен живот

Райън: 

Можем ли да поговорим малко за деня от живота на един средностатистически член на обществото? И така, това, което току-що уредихте за нас през Средновековието, беше нещо като живота на, не знам дали бих го нарекъл селянин. Да речем, че животът на обикновения човек бил много свободен, бил много отгоре надолу, бил много противоположен на това, което проповядва Банклес, което е самосуверенитет и свобода, и бил много ограничен по начините, по които можете да участва в културата и икономиката. Искам да кажа, няма такова нещо, сигурен съм, като предприемач. Какво би направил един предприемач в тази епоха? Изглежда много трудно да се издигнеш. Нарисувайте картината на един ден от живота на средностатистически селянин, средно семейство, средна единица общество. 

Джош: 

Това е чудесен въпрос. Мисля, че това е правилно по всички причини. По-голямата част от хората са земеделски производители и това е основно земеделие, земеделие, основано на издръжка. И така, никога не сте били на повече от няколко мили от фермата си. Вероятно не сте притежавали фермата си. Вашата ферма е била собственост на собственик на земя. Може да не ви бъде позволено да я напуснете без разрешение. Тази йерархия не е просто йерархия от гледна точка на икономиката и военното дело, но е йерархия от гледна точка на разрешение за идентичност. Какво можете да направите, как можете да се движите, какво можете да придобиете, как можете да използвате нещата, които придобивате, как можете да изразявате себе си, какво можете да кажете, какво можете да мислите.

В тези две велики йерархии започваш с императора и след това слизаш в различните принцове и градове, а след това в рицарите и след това чак надолу в селскостопанските работници тук, в дъното на пирамидата. А в духовната йерархия е същото. Започвате с папата, а след това се премествате в епископи и различни курати, а след това в местния си свещеник, след това в себе си. И така, краткият отговор е, че работите на полетата от зори до здрач всеки ден и това е буквално всичко, за което мислите. На ваше разположение няма допълнителен капитал. Има изключения, когато имате някакво гилдийно производство и може да сте в състояние да сте ковач или нещо подобно, но не може просто да създадете магазин и да закачите керемида. Баща ти трябва да е ковач или трябва да имаш разрешение от гилдията, за да можеш да създадеш магазин. И трябва да имаш разрешение от благородната власт, за да можеш да притежаваш титла, която ти позволява да практикуваш.

И така, на всеки основен кръстопът на живота нещата били разрешени не само икономически, но и около идентичността. Начинът, по който контролирали това, било чрез разрешаване на информация. Не можете да споделите нищо, което се появи в главата ви по отношение на реч, а документите били предмет на контрол и те били пазени внимателно. Те изобщо не били достъпни  сред населението. Това полезно ли е? За нас мисля ,че е малко трудно да си го представим днес .

Дейвид:

Образът, който изниква в ума ми е, че този свят е много объркан, нали? Ако сте амбициозно младо момче, което иска да направи нещо страхотно с живота си, просто не сте в средата, която улеснява подобен стремеж. И може би дори нямате способностите дори да мислите за нещо, към което да се стремите, защото просто не сте в среда, която обслужва такова творческо ново мислене. Заключен си в този свят, който изглежда много фиксиран.

Също така искам да вкарам изображение в главите на слушателя, защото мисля, че това ще бъде една от, може би всеобхватната линия за целия този подкаст, на разликата между кулата и площада или йерархията и мрежата, нали ? Когато йерархиите с течение на времето стават все по-големи и по-твърди, спрямо мрежата или градския площад, което е плоска топология, при която всички се третират еднакво. Изглежда, че има изместване на махалото, което преминава между тези два края на спектъра.

И в момента, в късните тъмни векове имаме изключително йерархична религиозна структура, която диктува света отгоре надолу, използвайки тяхната сила на богатство, култура, знания и влияние. Оттук започва тази история или поне започва този подкаст, който е късното Средновековие с много йерархична структура, която наистина определя какво може да направи човек в живота си.

Джош: 

Не искам да изпреварваме нашата история, но е важно да разберем, че тези идеи вероятно не биха се появили дори в главата им, нали? Това беше водата, въздухът, който дишаха, водата, в която плуваха. Днес сме в доста подобна ситуация, когато политическата и идеологическа йерархия е обединена в национална държава и, и ние сме обект на нейното разрешение във всякакви аспекти на нашия живот. Склонни сме да не мислим за това всеки ден, точно както средният средновековен фермер не би си помислил за това. Например, опитах се да закупя биткойн конферентен пропуск за член на екип. Купих го за събитието в Маями и плащането беше отказано. Когато говорих с American Express, те казаха: „Да, знаем, че това не е измама. Ние просто не харесваме предмета и не искаме да го обработваме. " Така че, те няма да ви позволят да харчите парите си по този начин. Това е тяхната политика. И така, ние сме предмет на тяхното разрешение за това. И така, ние сме в много подобна ситуация. Точно както не е влязъл в главата им, той има тенденция да не влиза в главата ни.

Когато казваме „предприемач, който започва нещо“, това не би било категория, която те имаха. По същия начин ще видим възхода на меркантилната класа, където хората създават магазини. За тях беше много трудно да направят крачка назад и да оценят историческото значение и да кажат, може би мога да направя нещо различно от това да бъда фермер. Точно както ни е трудно да направим крачка назад и да кажем, може би мога да направя нещо различно от работа в компания, може би мога да работя за DAO. Това би било нещо, което по това време не беше съвсем на тяхната ментална карта. Не знам дали това е полезна аналогия или не.

Балонът на разочарованието

Райън: 

Джош, това е отлично предвещаване за теми, които ще разгледаме по-късно в подкаста. Надявам се слушателят да разбере какво е за обикновения аграрен селянин. Искам да кажа, бяха неграмотни, бяха бедни, основно всеки ден просто се опитваха да оцелеят. Това подводно течение, което води до моменти, за които ще говорим през Ренесанса и Реформацията, е усещането за разочарование от властовата структура. Може да поговорим малко за това как това избухва, защото говорейки за това много хора в тази ситуация не биха узнали по-добре. Това беше вид въздух, който дишат. Нямаше да знаят, че има друга възможност. И все пак семената на Ренесанса и Реформацията започват да се посяват и се усеща разочарование от властовата структура. Можете ли да говорите за това, преди да влезем в следващата глава от нашата история?

Джош: 

Да непременно. Определено има чувство на разочарование и смъртта беше начин на живот, а йерархията беше начин на живот. Когато мислите за смъртността, основната попуулярна култура беше „смъртта е сред нас“. Беше болезнено. Това е ars moriendi, нали знаете, скелети танцуват. Не е само защото виждате редовно пред вас да умират членове на вашето семейство. Това е отчасти защото имате липса на средства.

И така, какво ще правите? Какъв избор имате, освен да приемете йерархията? Можете да се разбунтувате и понякога сте имали селянски бунтове. Те се намаляват бързо и ефективно. Така че по същество вие работите в етер (ether), където нямате контакт с други хора в общността. И когато сте изолирани, това създава подчертано чувство на разочарование. В интерес на всички беше да запазим нещата в статуквото. В някакъв смисъл вероятно беше случайно, че животът беше гаден, груб и кратък и че вие се занимавате с натурално земеделие, защото ако имате твърде много време да мислите, нямаше да харесате шансовете си да подобрите положението си.

Както споменахте по-рано, културата отдолу нагоре, която имате, е предимно около празнуването и издухването на парата около реколтата и карнавала. Беше много функционален и много полезен. Знаете ли, естеството на промяната - знаете, има определени културни течения, при които от време на време хората поставят под съмнение йерархията, но това обикновено се намалява много ефективно. Причината беше, че тя се слагаше винаги, когато избухваше - щеше да избухва през Средновековието, - но се слагаше с голяма точност, бързина и ефект, отчасти защото силовите структури контролираха информацията. Тези идеи не можеха да се разпространят. Те са в състояние да ги поставят под карантина много ефективно. И така, това е един от основните преходи, който се случва с Реформацията. Идеите, които винаги са били латентни през последното средновековие, всъщност са имали начин да се изразят по начин, който е не само неразрешен, но и е много труден за потушаване от институционалните йерархии на властта.

Ренесансът и стойността

Райън: 

И така, мисля, че определихме какво е средновековието за обикновения обитател - как е било структурирано обществото, как е била структурирана икономиката. Но след това дойде тази промяна. И това ни отвежда до втората глава,в която споменахме, тази епоха на този Ренесанс и Реформация. И така, можете ли да говорите за това как е възникнала тази промяна и какво представлява тя за хората?

Джош:

Да, това беше фундаментална промяна. Това беше абсолютен катаклизъм и мисля, че ние оценяваме естеството на тази промяна. Ето защо определено оценявам отделянето на момент и скицирането на мрачната ситуация на средностатистическия индивид през Средновековието. Сега приемаме за даденост способността да действаме без разрешение до известна степен, да споделяме информация или да съобщаваме стойност. Но това беше само резултат от Ренесанса и Реформацията.

Това, което се случи, беше появата на два вида технологии: един за споделянето на стойност и за  споделянето на информация. И двата бяха децентрализирани или разпределени или без разрешение. И обединяването им създаде ситуация, в която участваха редица хора. Това породи съвсем нова класа хора, работническа класа, търговска класа, предприемаческа класа. И тази класа хора, не беше нещо ново, а идеята, че това нещо може да е ново. След хиляда години застой имаше нова технология, която породи нова общност и се изрази чрез местен тип изкуство, което също беше технология.

Така че просто да направим крачка назад в Ренесанса и Реформацията, ако следваме тези две линии. Стойността през Средновековието се агрегира и това се разпространява през Ренесанса и Реформацията. Това се случи около появата на нов тип финансова технология, нещо, наречено двойно счетоводство или технология, базирана на счетоводна книга. И за вашата аудитория те може да са запознати с това, но през 14 век това беше радикално. Беше магия. Идеята за книга, където активите се равняват на пасиви и акции, като лявата страна на книгата е дълг, а дясната кредит. Попууляризиран е през 14 век от флорентински търговец в южната част на Франция.

Ренесансът наистина е прераждане или преоткриване или връщане към източниците „ad fontes“. Тази двойна резервация е била използвана в Римската империя. Плиний Стария го споменава през 70 г. сл. Хр. Има еврейски общности в Северна Африка, които го използват. Но по същество семейство Медичи и банката Медичи се върнаха към източниците, откриха технологията и я попууляризираха и използваха двойно записване, за да преработят напълно финансовата система. Преди това трябва  да спрете всичко и да имате централизирано счетоводство. Ако можете да си представите, че в даден момент не знаете къде са ви доларите - засега ще оставя паралелите. Но беше като магия да можеш да имаш точно счетоводство по всяко време. И това значително увеличи мощността, лоста, скоростта, съставимостта и детайлността на парите, предотвратявайки двойни книги и фалшиви разклонения. Това породи кредит в много специфична система, както и нов набор от финансови продукти.

Медичите и не само Медичи, но и цялото множество семейства и банки, които използват това, наистина се превърнаха в нови играчи на сцената. Това беше нова група, която се бореше за власт. В продължение на хиляда години тя е била църковна, военна или политическа, а сега има друга група финансисти. И така, те си проправят път до благородни имения, като купуват титли, а също така си проправят път и до църковни имения. Но в основата си това беше икономически подем на мощността, задвижван от тази технология, базирана на счетоводната книга, която по същество задвижва икономическото им състояние и им позволява да си проправят път към статута.

След това, следвайки тази стойностна линия, тези нови играчи изразиха статуса си чрез нов тип изкуство. И не беше само Макиавелиан, аз имам пари и искам да купя изкуство, за да прекроя и преработя разказа си за това как установявам парите си и какво означават за обществото. Това е вярно, но е малко по-дълбоко от това. Те затвърдиха статуса си около използването на нов тип изкуство.

През Средновековието всичко е плоско и символично. Можете да го възприемете като 2D. Хората не приличаха на хора. Приличаха на карикатури. И ако сте в Средновековието, никога не сте виждали прозорец или огледало. И така, идеята да видите отражение си или представяне на изображение, което изглежда реалистично, беше нечувана. Тъй като художниците от Ренесанса се обръщат към римските и класическите източници, те успяват да създадат хиперреалистични предавания. Това бяха техните VR и AR от онова време, където те могат да се връщат назад и да рисуват картини и да правят скулптури там, където е точно като,че сте там и където сте виждали някой друг в изображение. Беше като магия.

Ренесансовото изкуство наистина е било упражнение в технологиите около това преоткриване на изходните материали. Това са имена, които знаем и до днес. Това са Ботичели, Леонардо и Микеланджело и по този начин Флоренция стана културен център на Европа. Част от него е около този нов меркантилен клас. Но част от това е качествено и количествено изравняване на идентичността наоколо, не само идеята за техния статус, но идеята, че някой друг може да бъде нов. Идеята, че не само църковната и политическа власт е била от хиляда години, но и че нов играч може да влезе в играта.

Докато разговаряхме, през Средновековието идеята за нещо ново нямаше да им влезе в съзнанието. Сега имаше нещо ново и то бе влязло не само в съзнанието им, но се прояви в света чрез тази технология. И така, Медичи започнаха с това. Всъщност те в крайна сметка взеха папството, тъй като Лео X беше Медичи и заеха трона на Франция с Катрин, която се ожени. И така, това стана де факто. По същество те поеха тази йерархия на властта, тази финансова класа. И когато го поеха, те промениха естеството на това, което имаше смисъл. Докато през Средновековието е имало свещено и нечисто. Имаше свято и религиозно и имаше всичко останало. С появата на класа, обвързана с някои от доктрините, които Мартин Лутер и Реформацията подкрепяха по това време, тази нова финансова класа преосмисли какво означава да бъдеш свят и да вършиш Божията работа. Не беше само в манастир. Всъщност си вършеше работата, дори да се занимаваш с финанси по света. Докато Свещената Римска империя беше в пристъп на международен конфликт с турците и завземаше земя в Новия свят, те по същество използваха този нов протокапитализъм и тази нова технология, базирана на финансова книга, за да се финансират.

Реформацията разтваря по същество манастирите, които са били обитавани от хора за предаването на тези документи. Това е ново, огромно, до десет процента от населението е освободено от манастирите и те са склонни да бъдат по-грамотни. Те не искат да се връщат към земеделието. И така, тя въведе съвсем нов тип хора в работната сила. Те откриха неща, които е добре да се правят в и от самия свят, вместо да бъдат укрити. И така, книгите, с които може би сте запознати, се занимават с това като „Протестантската етика на Макс Вебер и духът на капитализма“. Въпросът е, че самото общо стана нещо, което си струва да се направи.

Да работиш си по света, независимо дали това е предприемачество или просто да си взаимодействаш със семейството си и с общността си, стана нещо добро. Така че това се изразява в изкуството на времето. Това са имена като Рембранд и Вермеер и Рубенс. Ето защо имате вездесъщата купа с плодове, нали. Нещо толкова просто като парче плод е само по себе си смислено. Попуулярната култура става значима за разлика от само свещеното.

И така, ще спра дотук. Това би било преходна линия, при която преминаваме от обобщена стойност към разпределена стойност, наистина задвижвана от тази финансова технология, която поражда нова класа хора, които се изразяват чрез нов тип технология, чрез нов тип изкуство, ендемично на същата технология.

Ренесансът и информацията

Дейвид: 

Така че, мисля, че редовите линии, които виждам, са толкова очевидни с това, което виждаме днес с крипто света. И така, просто искам да ги преработя и да ги прегледам отново. Човечеството изобретява това ново нещо, наречено двойно счетоводство, и това е тази нова технология. Всъщност не е едно нещо. Не е като да открием злато или да открием този нов предмет. Това е идея. Това е нещо, което всички можем да споделим. Можем да заобиколим тази идея за двойно счетоводство. Това е като вирус на ума. Преминава от човек на човек. И тогава изведнъж тази технология просто се създава. Самата тази технология едновременно създава стойност и позволява да се върти едновременно. Най-накрая виждаме бъркотия по света. Това позволява не само да се създава богатство, но и да се разпространява около хората, които преди това не са имали богатство. Те бяха просто фермери, сега те могат да имат достъп до богатство.

Другата линия, която виждам, е когато има богатство, което се създава, изкуството започва да се създава и културата започва да се създава, и по-специално нови форми на изкуството. Докато старото изкуство беше 2D, новото изкуство е 3D. Това е нова величина на това, което може да бъде изкуството. И не само това можем да създадем ново изкуство, но хората могат да участват в това изкуство не само в неговото създаване, но и в оценката му. И всичко започна с двойно счетоводство. В крипто света имаме тези нови блокчейни, които са нови системи на счетоводната книга, а също така имаме и нови форми на изкуство в NFT и цифрово изразяване на изкуството. Хората получават информация за това дали NFT са ценни? Защо хората плащат за тях? Готини ли са? И до известна степен това просто няма значение, защото хората плащат за тях и оценяват тази нова форма на изкуство, която просто взривява умовете на хора, които все още не са в крак с тази нова култура, която се създава.

И накрая, в резултат на цялото това създаване на цялото това ново богатство, това създаване на цялото това ново изкуство наистина променя начина, по който хората възприемат собствената си индивидуална роля в света. Все едно мога да направя разлика. Мога да направя нещо за себе си и това се вписва в останалия свят. Извличайки връзките между Ренесанса и това, което виждаме, излиза от крипто мрежите, Ethereum DeFi, мисля, че е толкова невероятно силен и наистина направен много забележимо от прехода от йерархично общество на късното Средновековие към по-разпределен, по-мрежов свят, който видяхме през Ренесанса и Реформацията. Джош, искаш ли нещо да изясниш или добавиш към този анализ?

Джош: 

Не, мисля, че това е много добре представено. Бихме могли да отидем в няколко различни посоки и дори има аналогии в някои детайли, в които бихме могли да влезем. Видът изкуство, независимо дали е генеративно изкуство срещу - има куп различни начини, по които бихме могли да възприемем това, но мисля, че нека просто го фокусираме за публиката, защото това е абсолютно очевидно и това са основните точки, които трябва да се направят. Много добре казано. Абсолютно. Така че това е линията на стойността. Основната промяна в това беше йерархията. Вече не беше само в застой. В играта има нов играч и те се представиха. Те могат да влязат в играта, като се занимават с финанси, а това създава мобилност и скорост. И тогава те сливат своята идентичност чрез изкуството. Те използват това изкуство като леща, през която да гледат света и себе си. Изкуството имаше определен вид израз, който беше обвързан с начина, по който те са спечелили парите си. Това беше прераждане и връщане към източниците около двойното счетоводство, точно както беше връщане към източниците около този хиперреалистичен, базиран на фрески, подробен вид изкуство срещу 2D изкуството.

И така, един въпрос, който някой може да зададе - и това е, което бяхте задали по-рано, Райън, - тъй като това кипеше през Средновековието, какво се случи? Това беше смачкано отново и отново и отново и отново. И така, защо Ренесансът и Реформацията не бяха смазани по начина, по който бяха смазани предишните опити за този вид реформа? Част от отговора на този въпрос е, че сега те имат пари и има нов играч в играта. Сега те са в състояние наистина да се обединят около идентичността чрез това изкуство. Но третият крак на табуретката, който е невероятно очебиен, е, че има нов тип не само финансова технология, но и информационна технология, която по същество също е без разрешение и не позволява тя да бъде опакована и поставена под карантина.

Докато през Средновековието информацията е била централизирана, в Реформацията информацията е била основно децентрализирана и всъщност е била около тази неразрешена технология, която е може би също толкова важна, колкото и появата на технология, базирана на финансова книга. През 15 век Гутенберг попууляризира този нов тип технология, която има радикална децентрализация. Печатната машина нямаше ключ за убиване. Това беше основно предизвикателство за институциите на властта и ги трансформира. То ги постави в главоблъсканица и в крайна сметка ги спечели, а след това генерира целия този клас мемисти, които случайно свалиха империя.

За тази неразрешена технология не ви е било необходимо разрешение за споделяне на идея. Докато през Средновековието информацията е била записана в ръкопис, който е парче пергамент или лист хартия, където нещата се пишат на ръка. Това е невероятно скъпо, над едногодишна заплата. Ограничено е. Това е бавно. Трудно е да се архивира и защити. С печатната машина всеки можеше да печата. Благородници и Римокатолическата църква се опитват да регулират индустрията и изискват хора, печатари да се регистрират. Можете да мислите за това почти като KYC. Някои хора, разбира се, се съобразиха, но всичко, което беше необходимо, беше измамен принтер и стая извън мрежата за няколко часа и някой имаше документи, които можеше да изпрати навсякъде с такава скорост, че бяха почти излишни и можете да помислите за това от гледна точка на permaweb.

Тази нова култура се роди с експлозия в броя на текстовете в нея. Създава и нови формати, където първоначално културата, базирана на печат, е копиране на това, което е направено в ръкописа. Значи, ако сте имали академичен спор между затворени врати и някой си е правил бележки, първото поколение печат ще го отпечата и ще бъде в много подобен формат. Второто поколение печат в Реформацията създава нова среда, която е ендемична за естеството на технологията. Смисъл, вместо просто да възпроизвеждат нещата, както са били преди, те създадоха тези брошури. Те се наричат ​​flugschriften. Това беше голям широк лист, на който имаше изображение и голям удебелен шрифт и просто ограничени думи. Дори и да не сте били грамотни, бихте могли да разберете какво става. Ако сте били полуграмотни, бихте могли да разберете същността му и някой да ви го прочете. Един от начините, по които можете да мислите за това, е като промяна на случилото се с вестниците, като се започне с пускането на PDF файлове онлайн и след това се премине към интерактивен формат. Това се случи с този формат, базиран на печат, където те прокараха тези flugschriften или тези брошури, които имаха изображения върху тях и предадоха радикални идеи. Сега едно семейство може да си позволи някой или пътник може да си събере багажа и да ги сподели.

Не само самите идеи бяха радикални, каквито бяха и в които можем да влезем. Но идеята, че всеки може да сподели идея. Не се нуждаете от разрешение, за да споделите тази идея. Това беше фундаментален пробив и така постави реално предизвикателство пред институционалните структури на властта. Ако сте римокатолическа църква или политически режим, който не е благоприятен за това и винаги сте твърдели, че имате единствената власт да създавате идея, още по-малко да споделяте идея и сега идеите се споделят чрез тази нова печатна култура, какво ще правите? Ще седнете ли просто и ще го оставите да се наложи и да придобие попуулярност? Това е един вариант. Единствената друга възможност е да се включите в самата тази печатна култура и назад и напред, като отпечатате свой собствен материал. Но ако направите това, вие признавате, че вие ​​сте единственият, който има правомощия да създава и разпространява информация. Вие легитимирате конкуренцията. В крайна сметка това направиха последният вариант и по този начин легитимираха конкуренцията.

Това създаде експлозия на информация в мащаб, което направи много трудно връщането обратно в бутилката. Има цял генезис от одиторски вериги в създаването и предаването и нов пазар на ремикси и сборници и копия без разрешение. И така, това навлизане на базираната на печат технология, която в основата си беше без разрешение, беше една от причините, поради които беше много трудно за някого да запази застоя, доминиращ през Средновековието. Част от това беше естеството на самата печатница, че хората генерираха идеи. И тогава част от него бяха идеите, които те генерираха. Идеите, които генерираха, бяха много радикални по отношение на оспорването на тези претенции за власт.

Технология, Катализаторът

Райън:

 Искам да се поставя на мястото на слушател на Bankless, защото ако сте типичен слушател на Bankless, поглъщащ Banklessо съдържание, това, за което Джош просто говори, вероятно ви е накарало да потръпнете, нали? Защото веднага виждате паралелите с крипто, нали?

Имаме средновековието, което е ера на централизация, авторитет отгоре надолу, ограничен самосуверенитет, много разрешен, не без разрешение. Сега имаме появата на нещо ново. По това време те не знаеха, че по-късно ще бъде наречено Ренесанс. Но възникнаха две невероятно важни технологии, технологии без разрешения, отворени технологии, разпределени децентрализирани технологии.

Първият беше протокол за трансфер на стойност. Използвахме този термин протокол като вид технология, нещо като инструмент за споделена координация за обществото. Това беше счетоводно счетоводство. Така че, нова, без разрешение книга технология, ако искате, за прехвърляне на стойност. И вие имате втората технология, която се появява едновременно, и това е нов комуникационен протокол, нов протокол за комуникация без разрешения. Уау, интересно.

Имаме този възход на Медичи, може би роден в книга, крипто роден клас, който започва да променя обществото отдолу нагоре, започва да придобива влияние, започва да влияе върху културата, в изкуството, по всякакви начини. И наистина причината, аргументът, който излагаш, Джош, причината за Реформацията и Ренесанса, тази нова ера, всъщност беше технология в природата. И е интересно, защото - историк любител, аз се радвам на историята, на всички тези неща, но не съм чувал този аргумент да се подчертава толкова много. Това, че катализаторът за Ренесанса бяха тези две технологии без разрешение: нов комуникационен протокол, звучи подобно на интернет сега, нов протокол на счетоводната книга, звучи може би подобно на крипто. Сигурен съм, че ще стигнем до тези неща. Защо вашата позиция е, Джош, че наистина тези технологии донесоха Ренесанса и повлияха на всичко останало? Защо това бяха катализаторите?

Джош:

Да, това е наистина добър въпрос. Мисля, че това е донякъде една от причините, поради които вече не съм историк, само поради липсата на практическа приложимост по отношение на прилагането на инструментите на историята към настоящото състояние. Ето защо, когато крипто за първи път излезе на сцената и ние продадохме предишната компания на публично търгувана компания и започнахме да инвестираме в крипто още през '17, веднага бях поразена от идеята, че крипто не е просто технология или нов тип на технологията, но това беше нов начин за социална организация. Паралелите на това, което бях изучавал в историята, бяха непосредствени и очевидни. Това беше толкова голяма трансформация, че не можех да не вляза в нея.

Мисля, че част от това е така, защото историците са хора в своето време. Понякога забравяме за това. Точно както ако погледнете средновековен историк по това време, те не биха могли да формулират дълбоката промяна - те биха погледнали нещата на повърхността на океана. Те биха казали, добре, този император умря и този следващ император пое властта, а този папа направи това, а следващият папа направи това. Те гледат на един вид велики хора от историята. Но отдолу, с токовете, те се управляват основно от това, което бихте могли да наречете вектори на предаване. Те стават технологични в ранната модерна ера около Реформацията.

Не е модерно нещо, което да се гледа в историята от гледна точка на днешния ден. Но мисля, че не само това е технологията, но и че е без разрешения и разпределена технология. И това коренно променя естеството на историята, тъй като позволява на идеите да се предават без координация, което означава, че няма превключвател за убиване, където преди император или папа биха могли да сложат пръста си тук и да спрат движение. Това не се случи този път с Ренесанса и Реформацията, отчасти поради тази технология. И честно казано, бихме могли да продължим, бихме могли да направим философски или богословски контекст за всичко това. В някакъв смисъл това беше връщане към източниците, нали? Ad fontes, Ренесанс. Базираната на регистъра технология не е нова. Това беше връщане към направеното в Римската империя. Изкуството и хиперреализмът, макар и загубени в продължение на хиляда години, бяха връщане към направеното. Печатната машина беше до голяма степен нова, но беше попууляризирана и срещна точно този момент, когато финансовата технология отключи това.

И така, защо мисля, че това движи историята? Отчасти защото, вместо да твърдят, че има велики хора с история, които вземат агент, мисля, че общностите всъщност създават история. Но историческият проблем за общностите в действителност да действат в координирани усилия е, как постигате тази координация, както по отношение на стойността и парите, така и като информация за нейното организиране? Това не са технологии в името на технологията. Те разбират двете конкретни неща, които движат историята. Как мотивирате хората и ги компенсирате? И как споделяте идеите си по начин, който не може да бъде заключен? Не знам дали това е добър отговор на въпроса ви, но поне аз така го мисля.

Изпълнение на Интернет

Райън: 

Това е чудесен отговор. О, Боже, общностите създават история. Това е за tweet-ване, сър. Мисля, че слушателите на Bankless продължават да виждат паралелите тук. Преди да напуснем двете технологии - новата технология на разпределената книга и новия комуникационен протокол, печатната машина - искам да поговоря малко за това как се пресичат, тъй като и двете технологии са не само без разрешение, но също така и неудържими. Както намекнахте, властите се опитаха да ги спрат по различни начини, като нека се опитаме да поставим ограничение, AML, KYC, върху тези печатни машини. Това не се получи толкова добре. Но това не беше само една технология, а и двете заедно, нещо като сливането им.

Bankless слушател, ако започвате да виждате сливането на новия ни разпределен протокол за комуникация, който е TCP / IP, който е интернет, който е мем и координационен слой за разпространение. И преди сме казвали, че крипто и тази нова технология на разпределена книга не би била възможна, разбира се, без интернет. Но и защото Интернет служи като слой за разпространение на мемове и разказвателен слой за разпространение, който позволява на нова разпределена система на самоуправляващи се пари да расте отдолу нагоре. И това е нещо, което виждаме със сливането на тази нова система за счетоводно счетоводство с разпределена книга и печатната машина. Тъй като хората могат да общуват, използвайки съвременен език, те могат да обменят мемове и да въртят разкази и да ги разпространяват сред хората със скорост, която властите не могат да спрат. Така че това позволи революции отдолу нагоре. Нека поговорим малко повече за това.

Джош:

 Не, това е страхотно. Това е, да, скоростта и скоростта. Просто вървя крачка назад, защото в този исторически момент виждаме интернет като различен от крипто, нали? Смятаме, че интернет се е случил и сега той влиза в краката му и сега крипто е започнало. Но всъщност един от начините да се погледне е, че те са част от едно и също нещо. Искам да кажа, че cypherpunks искаха информация без ключове за убиване и стойност без ключове за убиване. Видяхме появата на интернет, но той винаги е имал ключ за убиване. Така че само в момента с permaweb - имам предвид Arweave или базирана на блокчейн комуникационна технология, която има криптографски характер - това наистина е изпълнението на интернет. Така че в този смисъл обменът на байтове информация или байтове информация, които представляват стойност, по същество е едно и също нещо. Изминаха само няколко години. Ще се обърнем към това в един исторически период и ще кажем, че всичко е било криптография. Интернет беше криптография, когато най-накрая се появи сам по себе си. Вашата гледна точка е добре възприета. И двата са без разрешение, това ни позволява скорост и честота.

Отдолу нагоре винаги печели и самоорганизацията винаги печели. Това е базарът над катедралата всеки път, защото когато имате 10 000 души, които се ангажират и организират, е много трудно да го удряте с командване и контрол. По същество това се случи през Средновековието. Властите не бяха в състояние да направят това - те не можеха да игнорират носителя, така че трябваше да участват в него. И като участваха в него, те по този начин го легитимираха. Можете да направите всякакви аналогии за fiat и цифрова валута, ако искате да направите това.

Другото нещо, което предполагам, че бих казал, е, че идеите, които те споделяха, определено не са просто вид меми и глупости в името на глупостта. Но мемовете, както знаем, имат тази семиотична функция, когато комуникират нещо по-широко и по-важно от себе си. Идеите, които те споделяха, бяха основно предизвикателни за властовите структури, нали? Така че, хора като Мартин Лутер, те погледнаха назад и използваха същите тези инструменти и техники и одитираха изходния код на властта, където Римокатолическата църква беше изградила икономическа система около покаянието, правеше покаяние, даваше милостиня, купуваше индулгенции. Лутер и компания погледнаха назад от латински на гръцки и poenitentiam agite „върши покаяние“ се превръща в метаноя, което се „покайва“. Електрическата система вече не съществува. И така, цялата икономика се срива около това.

Питахте по-рано, Райън, за политическото и военното въоръжение и слой през Средновековието. Е, Римокатолическата църква е спечелила тази борба за власт, отчасти защото са успели да накарат императора да се покае и да направи покаяние, но отчасти защото са имали този документ. Този документ се наричаше „Дарение на Константин“. Римският император Константин дава временен и военен авторитет на църквата. Е, това се оказа фалшификат от Средновековието, използвайки тези нови криминалистични технологии на изходния код. Когато това се случи, това не само предизвика огромна нестабилност на претенциите на римокатолиците за временна власт, но и на основните твърдения за папска безпогрешност.

Така че, ако сте фермер и чувате за подобни неща, това ви кара да кажете, хей, какво друго мога да поставя под въпрос. Или ако сте германски град, който се опитва да разбере, трябва ли да се присъединя към това нещо за Реформация и трябва ли да се отървем от манастирите и да завземем тази земя за себе си и да вземем парите и може би да ги разпределим на хората. Това ме кара да се съмнявам в други неща. Много подобна на идеята не само за скорост и скорост на споделяне на идеи, но природата беше не само нещо ново, но ме накара да поставя под съмнение основните твърдения на властта. Бихте могли да правите всякакви паралели с основните твърдения на националната държава, които започваме да виждаме в интернет в момента.

Но това, което бих искал, предполагам, открояваща се точка на целия този контекст е, че когато разглеждаме тези идеи, те са дълбоки, сложни, супер тежки, трудни идеи и те винаги са били оспорвани в исторически план чрез затворени академични дебати и спорове. Но сега те можеха да бъдат отпечатани. И когато бъдат отпечатани, както посочвате, те постигат тази скорост. И скоростта на разпространение на идеите, които те постигнаха, не беше около възпроизвеждането на старите медии, а около нова форма на медии и така кой е най-добрият начин да се съобщи това основно предизвикателство за папската непогрешимост? Мартин Лутер беше професор по Библия и философия, нали? Но вместо да отпечата основните академични спорове, той ги отпечата - единственият начин да ги опише точно е да ги наречем меми. Имаше тези брошури на flugschriften, които просто имаха изображения. Няколко образа, които той използва, бяха запечатани в попуулярното въображение. Един добре известен от „Изобразяване на папството“ през 1534 г. е за селяни, които се издигат - това е изискана академична дума за пърдене - в общата посока на папата. Или друг е мястото, където те дефекират или се изхождат в папската диадема и може би най-дивото от всичко е -

Демони се изхождат & Ранни мемове

Райън:

Хей, Джош, за нашите слушатели в YouTube, аз всъщност ще ги извадя, защото ти ни ги изпрати и бях супер заинтригуван. Това са изображения на демони, които се изхождат, на селяни, които пърдят в присъствието на папата. Вие описахте тези снимки -

Дейвид:

Подъл, подъл, презрян. Нечестив.

Райън:

За съвременната ми чувствителност, доста подло.

Джош: 

Това е абсолютно нечисто. И те казват, хей, ние знаем, че тази институция няма реална власт. Той претендира за авторитет, който няма. Така че цялото нещо се срива. Най-добрият начин да се изрази това не беше в изискана латино дискусия, която само няколко души можеха да прочетат. И дори на народен немски език повече хора четяха. Именно чрез този дърворез или това меден офорт, където се вижда, че германските фермери от 16-ти век по същество свалят панталоните си и пускат облаци газ към папата, като по същество казват, че така се справяме с тези фалшиви твърдения за власт. Ние не ги разпознаваме. Или друг е мястото, където те буквално се изхождат в тристепенната папска диадема, като казват, че твърденията, които сте направили, са неверни и това е нечестиво. Всъщност е Антихрист. Това е една от причините да мислят, че светът ще свърши. Така че, най-добрият начин да се възвърне това е чрез изхождане почти като свят акт. Правите това, за да покажете на хората колко нелепо е естеството на иска.

След това изображението вляво, ако гледате това, виждате различни демони и се нарича Раждането на папската курия. Демоните изхождат различни епископи и кардинали. Има един демон на Медуза със змии в косите. Тя суче папата и знаете, че той е папата, защото там има тристепенната папска диадема. И така, това е, което Мартин Лутер - той участва в много фантастични академични спорове, но по същество казва, хей, тази духовна йерархия е незаконна. Тези претенции за власт не са легитимни. Той го изравнява с доктрина, наречена свещеничество на всички вярващи, която по същество казва, че няма посредничество в тази философска или богословска област. Вместо просто да изложи този аргумент в спор, той го направи с този образ, с демон, който изхождайки се, изхожда папата. И това, както бихте могли да очаквате, беше много по-мощно - Всеки път, когато се занимавате с масова култура, тя винаги се изражда в скатология, нали, така че това е въпрос на време, предполагам. Смисълът на историята е, че тези изображения бяха изключително попуулярни. И поради причина, щом са в главата ви, не можете да ги разгледате и това е -

Дейвид:

Те са заразителни.

Джош: 

Те са заразителни и буквално са мемове.

Райън:

И така, Мартин Лутер просто разпечатваше тези изображения, тези мемове и след това ги раздаваше на вас, сред селската класа. А селската клас, макар да бяха неграмотни, макар и бедни, незабавно уловиха съобщението, което той изпраща, и схванаха разказа?

Джош: 

Да, и всъщност той работеше в мрежа, вид неформална общност, която имаше различни връзки на афинитет в стойност и информация. Искам да кажа, почти бихте могли да мислите за това като гилдия, а не гилдия, но - искам да кажа, най-добрата историческа аналогия на това е DAO. Това е тази неформална самоорганизираща се мрежа около ценност и информация. Той работеше с принтер. Илюстраторът е художник, поръчан от него, наречен Лукас Кранах Старият. В мрежата има специфични принтери, които отпечатваха мрежата и заобикаляха KYC. Те бяха невероятно попуулярни. И те бяха тези общи събития. Хората ги отваряха в таверни и те ги четяха. Дори и да не сте били грамотни, схванахте идеята.

Подценяваме индивида по това време. Те не просто разбраха, че ха-ха е смешно да се изходиш в папска шапка или че демонът е родил папата. Те разбраха основната идея, че тази духовна йерархия е незаконна и трябва да я изравните. И понякога трябва да използвате нецензурни думи, дори скатология, като много умишлено оръжие. Това е много подобно на мемите, които виждате днес. Никой не харесва еднорога, само защото е красив. Това означава нещо друго, нали? Еднорогът означава Ethereum или означава децентрализиран. Или в крайна сметка това означава агенция и автономия. Ето защо хората резонират с него, не само защото харесват цветовете.

Дейвид: 

Ако някой Bankless слушател смята, че културата на мемите е започнала с интернет, нека намалим мащаба тук и да разберем, че културата на мемите може би е започнала с печатница, нали? И причината, поради която тези малки графики на демони, които се изхождат, работеха толкова добре, беше, че не е нужно да сте грамотни. Можете да видите изображението и да го почувствате. Това беше емоционален отговор. Вътре в този много примитивен, отвратителен образ имаше дълбоко, дълбоко значение за света, който тези хора живееха вътре. И беше разпространим. Беше вирусно. Всички резонираха с него и причината, поради която всички резонираха с него, беше защо той работи на първо място.

Когато говорихме за началото на тъмното средновековие, късното средновековие за това защо революциите бяха толкова лесно изтласкани е, защото те нямаха заразни технологии. И отпечатването на тези мемове позволи на хората да се обединят под общо знаме на е * @ # заведението, е * @ # йерархията, това е незаконно. И именно тази технология позволи на хората да се обединят под този споделен банер, като например разкриване на наметалото или изтегляне на завесата и показване, че императорът няма дрехи. Но също така показва, че всички останали също виждат императора без дрехи, което е критично важно.

Джош, искам да ни свали настрани много бързо след това, но искам да ти дам думата за последен път, преди да го направя.

Джош: 

О, разбира се, да, позволете ми просто да довърша това. Всъщност има и още един слой в това, че дори тези интернет меми, за които говорите, са глупави и това е нещо като обикновен материал. Това също беше нещо - ако се върнете към Реформацията, обикновено печатате някакъв свят текст или свещен текст. Именно това е доминирало през Средновековието. Печатате неща, които са религиозни или свещени и значението е определено в тази сфера.

Когато имате възход на това счетоводно счетоводство и възход на нов клас и те споделят тези идеи, идеите, които споделят, не са просто скверни, но са и често срещани в технически смисъл. Имайки предвид работата, която вършите, финансите, които поемате, нещата, които правите в света, са достойни сами по себе си да бъдат представени като идеи, които споделяте като изкуство, които бихте могли да отбележите. Този възход на „общото“ извън „одобреното“ беше невероятно важно и мощно понятие.

Това беше и Лутер в тази доктрина за призванието, където просто не си служил на Бог, като си бил затворен в манастир. Можете да излезете по света със семейството и приятелите си и общността си и да предприемете търговия. И това беше добро и почтено нещо и заслужаваше да бъде отбелязано. Тъй като това нараства, докато проследявате историята през 16-ти и 17-ти век, вие имате възхода на протокапитализма в Ниските страни, който захранва цялата империя. По същия начин отново получавате изкуство, което е ендемично за естеството на технологията. Тези купички с плодове са навсякъде, защото самото обичайно си струва да се направи и е свято. Всичко това се дължи на мема и наистина е важно да разберете това, докато изглаждате тази йерархия. Това е изтънчен аргумент, който никога преди не се е утвърдил. По същество дърворезбите на демони, които се изхождат, направиха нещо, което императорът и всички тези армии не можаха да направят. Те свалиха Римокатолическата църква.

Всеки път изразът на изкуството и общността е ендемичен за естеството на технологията. През 14-ти век от новите финтех излизат стенописи с хиперреализъм. Имате базирани на меми ксилографии, излизащи от информационните технологии. И тогава имате възход на меркантилната класа с хиперреалистично общо, което всъщност е свято в холандския реализъм. Това е мястото, където историята обикновено приключва, ако това е лекция и започнете централизация и сте разгледали тези технологии, които децентрализират и радикализират стойността и информацията по отношение на представянето им без разрешение.

Това, което се случва по-нататък, е моята истинска област на опит, а именно религиозни войни, когато хаосът и Армагедон избухнат за известно време, а след това махалото се люлее обратно. Той се върна назад във възхода на националната държава и това характеризира нашата епоха чак до днес. И тогава предполагам, че моят аргумент или паралелът, който поне виждам, е вместо да имаме отделни религиозни и политически йерархии или културни и религиозни йерархии, които се развиват с течение на времето в период на хаос чрез базирани на счетоводни технологии и информационни технологии, ние имаме национална държава, където тези две неща са слети заедно. Това е точният паралелен момент, в който сме сега. Така че се надяваме, че този вид свързва историята и ни настройва за странично търсене.

Паричен Принтер Go BRR

Дейвид: 

Само за да направя последно сравнение за слушателите. Има два мема за мен, които ми идват на ум, два съвременни мема, които ми идват на ум, които умишлено са предназначени да насочат получателя към въпроса за мема орган. Единият е „паричният принтер прави brrr“, където това е пряко посегателство върху легитимността на долара и стойността на долара, може би най-голямата световна институция в наши дни. „Принтерът за пари върви brrr“, доларът не звучи. Друг мем, който ми идва на ум е, че „Джефри Епщайн не се самоуби.“ Това е още едно, при което хората казват, хей, ние не знаем какво се е случило, но е * @ # you, ние също знаем какво се е случило. Знаем, че Джефри Епщайн не се е самоубил. Има сили, които прикриват истината в действителност и ние не знаем какви са те, но това няма значение, защото знаем, че нещо се случва тук. Причината, поради която тези мемове се споделят, е, че всички те резонират сред населението. И така, просто исках да прокарам тази последна връзка, преди да преминем от мемите.

Райън: 

Обичам - само по темата за мема - че току-що направих търсене в Google за „money printer прави brrr“ и има толкова много вариации -

Дейвид: 

Толкова много.

Райън: 

—Недопустими, домашни вариации на същия мем, че това не може да бъде спряно. Не може да се изтрие от интернет. Ако някога е било, искам да кажа, хората просто ще създават нови и ще го разпространяват. Това е нещо, което е напълно неудържимо от властите, дори и да са искали да го спрат.

Джош: 

Това е перфектен исторически паралел. След като властите се ангажираха с такъв обмен, нещата станаха заразни. Те се ремиксираха, вие имате сборници. След като беше без разрешение, всички правеха различни версии на демони. Искам да кажа, по същество, „паричният принтер върви brrr“ е историческа аналогия на демоните, които се изхождат в папска диадема. Взима остър нож и боцка източника на авторитет. През Средновековието това е бил папата. За нас това е доларът и фиатният долар на националната държава. Мисля, че това е напълно исторически валидно.

Дейвид:

Нали. Джош, нещо, което каза по-рано, беше, че всички армии от папа конкуренти не можеха да направят нищо, което изхождащия се демон, демонът който се изхожда неможе да направи, нали? И както всички знаем, че силата на долара се поддържа от силата на американската армия, но въпреки това тя е убодена от мем “паричния принтер прави brrr“. Абсолютно, абсолютно очарователно.

Хей момчета. Надявам се, че досега се наслаждавате на подкаст епизода с Джош. Това е толкова забавен епизод и аз съм наистина щастлив, че успяхме да извлечем някои от тези наистина луди, готини връзки. Следващото във втората половина на този подкаст е, че говорим за сравняването и контрастирането на Мартин Лутер и Сатоши Накамото. И какво се случва, когато някой направи нещо, без да поиска разрешение, което наистина поставя под съмнение способността на заведението да поддържа контрол, а също така беше много внимателно политическо изявление, което свали властите. Джош върши фантастична работа, като ни води през останалата част от тези сравнения, като същевременно оставя Bankless нация с куп много специфични елементи за действие. Сега, ако вярвате на този разказ, ако вярвате, че това сравнение е вярно, как можете по-добре да се подготвите да поемете тази революция, вместо революцията да диктува живота ви? Какво можете да направите, за да ръководите революцията и тази революция да работи за вас, а не срещу вас? Наистина, наистина оцених Джош, който влезе в подкаста и сподели тази перспектива, а също така остави слушателите на Bankless с някои полезни решения. Така че, следете за втората половина на този подкаст. Но първо трябва да отделим малко време, за да поговорим за някои от тези фантастични спонсори, които правят това шоу възможно.

Райън:

MetaMask е вашият портфейл за Bankless пътуване. Ако ставаш Bankless, ти трябва MetaMask, точка. Браузър и мобилни устройства, вземете ги и двете. Това е вашият инструмент за отключване на света на DeFi. Ето любимата ми част. Сега можете да сменяте токени директно в MetaMask с едно плъзгане. Това трябва да е най-лесният начин за търговия с токени Ethereum. Изберете токен, който притежавате, знак, с който да го обменяте, вземете вашите оферти. Ако ви харесва това, което виждате, натиснете swap, това е всичко. Това, което прави swap толкова полезен, е това, което се случва зад кулисите. Той сравнява DEX, агрегатори и маркетмейкъри, за да ви намери най-добрата цена с най-ниските мрежови такси и най-малкото приплъзване на цената. Това означава, че можете да разменяте по-широк набор от токени, а swap-овете дори могат автоматично да разделят вашата сделка, за да ви дадат достъп до по-добра ликвидност. Дори не е нужно да мислите за това. Опитай го. Изтеглете MetaMask за настолни компютри или мобилни устройства сега на metamask.io и започнете да разменяте.

Дейвид: 

Balancer е най-мощният автоматизиран маркетмейкър на DeFi. Типичните AMM разполагат само с два токена в един пуул на ликвидност, което може да доведе до разрушена ликвидност в многото двойки в DeFi. С Balancer можете да получите достъп до пълната мощност на множество токени в един AMM, което отключва изцяло ново поле на възможности. Това прави Balancer страхотен градивен елемент за толкова много различни случаи на употреба. Балансовите пуулове могат да правят индекси на активи, но вместо да плащат такси на мениджърите на портфейли, Balancer ви позволява да събирате такси от търговци, които използват портфолиото ви за ликвидност. В допълнение, интелигентните пуулове на Balancer могат да бъдат програмирани да имат свойства, които се променят в съответствие с предварително определени правила, като промяна на swap таксата въз основа на пазарните условия или дори пуулове за първоначално изтегляне на ликвидност, които могат да ви помогнат да стартирате и разпределите своя токен с ликвидност първия ден. В Bankless използвахме пуул за първоначално изтегляне на ликвидност, за да продадем нашите тениски BAP0 с голям успех. Balancer V2 предлага нови мощни функции, които карат парите ви да работят още по-силно за вас. Във V2 празните токени могат да генерират доходност и DeFi, без да се жертва ликвидността в пуула. За капак, Balancer възстановява разходите за газ с награди BAL, което означава, че таксите ви за газ се възстановяват до цената на транзакцията с управляващия токен на Balancer. Мисията на Balancer е да се превърне в основен източник на ликвидност в DeFi, като предостави най-гъвкавата и мощна платформа за управление на активи и децентрализиран обмен. Потопете се в басейните на Balancer в пунктовете за балансиране на точки на пуулове днес.

Сатоши и Мартин Лутер

Дейвид: 

Джош, искам да ни свали на бързо в заешка дупка тук, защото мисля, че бихме изтървали, ако не завършим разговора за Ренесанса, говорейки за протестантската реформация, протестантската революция и укрепването на тезите на Мартин Лутер църквата. И така, точно като предистория, Мартин Лутер наистина започва протестантската революция, като прави публично нещо, за да признае публично нелегитимността на църквата, говорейки за това как десятъците, които се плащат, всъщност са просто корупция. Това, което правеше Мартин Лутер, беше, че църквата е корумпирана. Това е незаконно. Закачам си, приковавам тезите си към вратата.

За мен виждам много паралели между Мартин Лутер и Сатоши Накамото. И така, искам да направя тези сравнения зад вас и да ви попитам колко добре тези две фигури резонират помежду си? Средната линия, която виждам, е, че нито Сатоши, нито Мартин Лутер са поискали разрешение. И двамата се заеха да направят политическо изявление и също да дадат възможност за революция. И двете предизвикаха процес на творческо унищожаване на стари корумпирани институции, за да се създаде децентрализирана мрежа от нови институции, където католическата църква е централизирана йерархия отгоре надолу, а протестантската религия е децентрализирана организация отдолу-нагоре. И двамата също създадоха камбрийска експлозия на разклонения, където веднага щом се отдалечихме от католическата църква -

Джош:

Това е много добро.

Дейвид: 

—Католическата революция, протестантската, една от причините, поради която протестантската религия никога не е поела властта, е, че хората разделиха това, а след това разделиха това, разделиха това и раздвоиха онова. И точно както преминахме от три канонични телевизионни канала към 3 000 000 Youtubers, а също така това, което Сатоши направи беше преминаването от една канонична блокчейн или една канонична, долар, към безкрайна експлозия на блокчейн. Всички тези паралели се събират при мен. Как ви се струва това?

Джош: 

Не бих могъл да кажа това по-добре. Мисля, че това е място на няколко нива. Бих отнел повече време, за да стигна до този момент. Мисля, че моята лична теза е също така, че Сатоши, подобно на Лутер, е бил вътрешен инсайдер в индустрията, който е знаел в съвестта си, че това трябва да се направи, дори и с неприязън, знаейки какви дълбоки последици ще доведе от непредвидени последици -терминът дестабилизира тези йерархии на властта. И е необходимо и вълнуващо, но не и нещо, което да се приема лекомислено. Така че, независимо от това къде изпадате на това, и той, и Лутер успяха да стартират този мрежов ефект и наистина да преобразуват хората и да създадат ревностно следване отчасти, защото това, което те отприщиха, имаше сила за себе си. С Лутер никой не можеше да чете Библията. Той го е превърнал в обикновен народен език, така че хората действително да могат да имат пряк достъп до изходния код и това да е имало живот. Същото нещо със Сатоши, като има икономическа стойност чрез код, който не изисква разрешение, това нещо има сила сама по себе си. Така че мисля, че ще погледнем назад към Сатоши по начина, по който гледаме на Лутер, след 500 години, съвсем честно. Може би дотогава ще знаем кой или какъв е той, може би не.

Цифров Ренесанс

Райън: 

Аналогиите са невероятни и вече разгледахме толкова много. И така, ще се върна към пътната карта, която изложихме в началото на този епизод. Говорихме наистина за тази люлка на махалото, където през Средновековието имахме тази ера на икономическо обезсилване, липса на самоувереност, липса на свобода, тази ера на централизация, авторитет отгоре надолу. И тогава махалото се завъртя в другата посока през Ренесанса и Реформацията към самосуверенитет, до издигането на класа Медичи, крипто родните от своето време, ако щете. Всичко това беше катализирано от две наистина важни технологии. Първата беше технология на счетоводната книга - счетоводно счетоводство и разпространение на този стандарт, на този споделен мит, ако искате. И вторият беше протоколът за печатната преса, този нов комуникационен протокол. И тези две технологии заедно разтърсиха света.

И мисля, че докато преминаваме към ерата, в която сме сега, която може би ще наречем това - не знам какви историци ще го наричат в бъдещето, Джош, но нека просто го наречем национална държава ера, ерата, в която сме. Искам само да отделя минута, за да кажа, че ерата на националните държави е по-централизирана ера. Мисля, че сме махнали махалото в другата посока. Това е малко повече като Средновековието, отколкото ерата на децентрализация и свобода. Но може би сме на прага на нещо ново и ще стигнем до това.

Но искам само да спомена, че имаме толкова много неща, за които да сме благодарни. Всички свободи, с които се радваме сега, фактът, че не сме аграрни селяни с абсолютно никакви права, фактът, че имаме Декларация за правата, фактът, че имаме Конституция и демократични процеси, можем да благодарим на Ренесанса и Реформацията за тези неща. И така, не искам да се поставяме в положението на селянин от 12 век. Справяме се много по-добре от селянин от 12 век. И все пак, в същото време мисля, че мнозина, които слушат подкаста на Bankless, много хора, които живеят днес в западното общество, чувстват това чувство на разочарование. Чувстват това чувство, че не контролират. Чувстват това чувство, че нещо трябва да се промени, властовите структури са нелегитимни. И това не е добре, нали? Така че ние се чувстваме по някакъв начин като онзи селянин от 12 век.

И така, подгответе ни. Сега виждаме, че махалото се е променило в другата посока. Въпреки че надграждаме върху някои от свободите, които сме установили през Ренесанса и Реформацията, ние сме се централизирали в тези структури отгоре надолу от национална държава и сме на прага на нещо ново и ново Ренесанс, може би Крипто Ренесанс. Кажи ни това е за нас сега, Джош. Къде се намираме в този момент в историята?

Джош: 

Да, мисля, че това е на място и това е чудесен начин да го опиша. Не е толкова явно, колкото средновековния лорд да ни казва как, какво можем да направим, какво можем да кажем и какво можем да споделим. Но определено махалото ви се люлее напред-назад и може да ви накара да се движите в посока. Теоретиците говорят за тезата и антитезата и синтеза. Но смисълът на историята е, че да, ние абсолютно се върнахме към централизацията. През Средновековието, хиперцентрализация, Ренесанс и Реформация, това размотаване, има период на хаос след това, който се характеризира с религиозни войни и всякакви хаоси в този вакуум, в който е попаднала националната държава. В крайна сметка националната държава кооптира много от същите тези инструменти, счетоводно счетоводство и печатница. Това по същество характеризираше възхода на националната държава.

Тъй като сме тук днес, е много подобно. Можете да мислите за историята като евристична конструкция, което означава, че не бъркате модела със самото нещо, но е много добра от гледна точка на обяснителната сила. Казвайки това, в момента сме в централизиран период, просто може да е по-подривно или скрито и не толкова очевидно, както преди. И тогава дори в микро, микродинамиката на него, където технологиите бяха започнали по-децентрализирани и сега са все по-централизирани. Независимо дали става въпрос за AI или FANG, има микро тиктакане и връщане назад. Така че, да, мисля, че моментът е много подобен на този, който видяхме през последното средновековие. Хората не знаеха какво става. Има общо чувство на безпокойство. Те знаеха, че нещата са подредени по йерархичен начин и че нямат агенцията, която искат да имат. Независимо от това, имаше процъфтяване на различни видове технологии, които бяха коренно различни, отколкото бяхме виждали преди, и мисля, че точно в този момент сме в момента.

Райън: 

Тогава можем ли да говорим за тези технологии? Все още е рано и мисля, че хората не осъзнават по-рано, Джош, колко рано сме в траекторията на тези технологии, в траекторията на интернет. Интернет е на около две, три десетилетия, може би най-много четири и със сигурност не е бил сред основните от почти толкова дълго време. Crypto е на десетилетие. Тези технологии тепърва се раждат днес, но вече виждаме семената на промяната, които те могат да донесат. И едно е, интересно, комуникационен протокол. Модерната печатарска машина - неудържим протокол без разрешения, който ни позволява да общуваме по целия свят. И второто е това двойно счетоводно решение. Тази неизменна криптографска книга, която те са създали. Какви семена от промяна смятате, че ще видим в резултат на тези технологии? Намираме ли се в някаква точка на свързване в историята, където предстои да влезем в нещо ново, в различен вид Ренесанс, дигитален ренесанс, Крипто Ренесанс, ако искате?

Джош:

Да, мисля, че това е абсолютно така. Този въпрос е много добре формулиран, че историците ще погледнат назад след 500 години - Когато мислим за ранната модерна ера, ние мислим за печатната машина и това е, което характеризира тази епоха. Смятаме, че това ни даде редица свободи и индивидуални права, които имаме, и това беше върховата точка на технологиите. Доскоро, до преди няколко десетилетия, това все още беше върхът на технологията, нали, печатната машина. То продължило стотици години и характеризирало способността за споделяне на информация и ангажиране на информация и средства за масова информация, вестникът в продължение на стотици години.

И така, историците след 1000 години или 500 години след това ще погледнат назад и ще кажат, че нещата са се променили фундаментално с две различни разпределени технологии - точно както бяха в епохата на Ренесанса и Реформацията - като започнаха да си намират основата в началото на 21 век. Те ще провеждат академични дебати и конференции, опитвайки се да анализират точната година. Беше ли 2021 г. или беше 2020 г.? Може би беше 2019 г., не знаем точно. Но не, това е абсолютно така, че като можехме да споделяме информация масово, направихме това преди това чрез отпечатване на неща на хартия.

Самият интернет - мисля, че Arweave е чудесен пример за това, нали? Като този permaweb. Арабската пролет няма да се повтори, защото на това има ключове за убиване. Това не е така при това следващо поколение комуникационни протоколи, които са криптографски хеширани. Никога не сме имали, от историческа гледна точка, възможност или технология, която позволява издигането на суверенния индивид като суверенна единица информация, още по-малко стойност. Никога досега не е било така. Приблизихме го по историческа аналогия в Реформацията, но този път мисля, че ще го направим в мащаб и в порядък.

Промяната от последното средновековие към това, което имаме днес, ще бъде с порядък по-голям, промяната, която сме в средата на сега, между това, което ще дойде, когато погледнем назад. Това звучи някак странно да се каже, но по ирония на съдбата, парадоксално, исторически, когато сте в средата на огромна промяна и, колкото по-голяма е промяната, толкова по-трудно е да разберете значението й в този момент във времето, докато достигнете точка на пречупване. Така че, мисля, че сме в огромна промяна и затова имаме само такива намеци и загадки за това общо разочарование, идея, че ценността може да бъде предадена без разрешение. В червата си знаем, че е важно и знаем, че е голямо, но все още не можем да си представим социалната трансформация, това трансформиращо въздействие. Точно както средновековният земеделски производител все още не можеше да си представи идеята за счетоводство и какво всъщност би означавал меркантилен клас. Не знам дали това е онлайн с това, което мислите.

Дейвид:

 Мисля, че има една съществена разлика, която виждам между Ренесанса - сега трябва да правим разлика между Ренесансите, така че Ренесансът през 1300-те и 1400-те години в Европа, и Крипто Ренесансът, с който вярваме, че се впускаме - е, че оригиналът Ренесанс, Ренесансът на Италия и Флоренция, който е имал епицентър, откъдето е кървял. Вълните изтекоха от Европа към останалия свят. С Крипто Ренесанса няма епицентър. Съществува в интернет. Можете да се докоснете до Ренесанса, където и да се намирате по света, което означава, че величината е може би по-голяма, но също така честотата и скоростта на тази революция могат да се случат мигновено, защото не е нужно да чакаме този Ренесанс да се разнесе до останалата част от света. Всеки може да има достъп до него еднакво от целия свят.

Джош:

Това е абсолютно страхотно. В академичните кръгове всъщност можете да очертаете възлите в мрежата с печатната машина и как се разпространяват идеите. И го виждате географски, като се разпространява бавно във времето, година след година, десетилетие след десетилетие. Да, това е чудесен момент. Скоростта този път е хиперболична. Това е величина на поръчката по-бърза, по-голяма скорост и мисля, че и фундаментално социално въздействие. Където преди сте имали възхода на нова класа и това е страхотно, но по-голямата част от населението все още е земеделско. Поне бихте могли да направите нещо ново, ако искате. Този път грамотността не е само пет процента, тя е много по-значима. Ако Реформацията беше този тигел, в който имаше всички тези неща в саксията в точното време, задвижвана от технология, която предотврати нейното подправяне, мисля, че имаме много подобна ситуация, просто този път го правим с плутоний.

Джин и бутилка

Дейвид: 

И така, Джош, надявам се, че можеш да нарисуваш картина за слушателя на Bankless и може би дори по-специално за по-младите хора, които са част от тази цифрова революция. Мисля, че по-голямата част от тази цифрова крипто революция са по-млади хора, но по-конкретно говорим за мащабиращите и милениалите, които се чувстват по-конкретно отхвърлени от съвременните институции и търсят конкретно оптимизъм и възможности в свят, в който изглежда няма бъркотия. Така че, ако можем да екстраполираме какво е било да си фермер през тъмните векове спрямо човек на Ренесанса през 1400-те и да екстраполираме това в млади хора, излизащи от колежа, които търсят да намерят своето място в света, и те не виждат възможността, която наистина искат да видят. Как можем да дадем на тези хора този оптимизъм за бъдещето, което според мен идва с целия този Крипто Ренесанс, като очертаем паралелите от стария Ренесанс.

Джош: 

Мисля, че са прави, че не разчитат на институции от онова време. Хората, които направиха най-доброто през нашия последен Ренесанс и Реформация, бяха тези, които умишлено се откъснаха от институциите на властта и се изковаха по свой собствен начин, и възприеха технологията - както комуникационна, така и финансова - за подобряване на собственото си социално-икономическо положение. По същество те се отказаха от йерархичната система. Това беше първият път, когато те имаха възможност да направят това. Винаги е трудно и страшно по всяко време, когато сте в тази ситуация и се откъсвате от това, което се е случило преди и от това, което правят вашите приятели и семейство. Но тези, които се преместиха първи, имаха несъразмерно, асиметрично предимство от това. Така че, общият оптимизъм би бил, че е много трудно да върнете джина обратно в бутилката. Исторически, след като тези видове технологии излязат по света, те са склонни да разнищват йерархиите на властта. Просто това работи с времето. И така искате да сте от дясната страна на това. По всякакъв начин не се привързвайте към някоя от тези йерархии на властта, особено в този момент от времето. Излезте и се ангажирайте със самата технология и—

Дейвид:

 Изследвайте границата, както казваме в подкаста на Bankless.

Джош: 

Да, изследвайте предната част - и има някои много специфични неща, които те могат да направят около това. Вместо просто да сте изцяло философски настроени към него, вие обикновено искате да се облегнете на него.

Включете се в Crypto Art

Райън:

Така че, нека да влезем в тях, Джош, защото мисля, че много хора в този момент от подкаста може да бъдат убедени. Те са слушали достатъчно Bankless. Те са видели достатъчно, което се случва в крипто. Те познават настоящата ситуация. Те вярват на тази история, нали, че сме в този кръстопът в историята, в този момент от историята, където преминаваме от стар набор от институции, в централизиран набор от институции към нов набор от институции, които са децентрализирани. И така, те се чудят как да бъдат готови за това. Как да се позиционират в групата на Медичи, а не тези, които са някак изоставени от технологията. Да, искам да бъда част от екипажа на Мартин Лутер и част от бъдещето, а не от миналото.

И така, ти събра някои елементи за действие за нас. Това е последното парче от нашата пътна карта, през което искаме да преминем, което е някои конкретни начини хората да се включат и да се подготвят за този Крипто Ренесанс, който може да настъпи. Първото, което спомена, е да се занимават с крипто изкуство и е толкова интересно, че поставяш изкуството като номер едно. Говори за това какво могат да правят хората и защо да се занимават с изкуство, крипто изкуството е важно.

Джош: 

Да, това е напълно правилно. И да се върнем към по-ранната си точка за оптимизма по този въпрос. В случай, че не разбия това достатъчно ясно, и трите тези екшъна се отразяват на идеята, че рядко получавате възможност да участвате в нещо толкова значимо в исторически мащаб, където всички карти се пренареждат, нали. Така че, възползвайте се от възможността, по всякакъв начин. Знам, че харесвате екшъни, така че ето някои конкретни идеи.

Така че крипто изкуството, така че ако вярвате на този исторически разказ, тогава бихте стигнали до заключението, че NFT са реални и те са тук, за да останат и че всъщност те са кулминацията на попуулярното изкуство, използващо разпределена технология. В исторически план всяка култура изразява своята идентичност като изкуство, ендемично за естеството на тази трансформация. AKA новите технологии вървят ръка за ръка с културната трансформация и нововъзникващото изкуство. През 14-ти век разполагате с тази технология, базирана на счетоводната книга, която намира краката си с версия на AR и VR, тази хиперреалистична ренесансова фреска. Информационната технология от шестнадесети век намери своята самоличност, използвайки това изкуство във версия на мем война, flugschriften с изхождащи се демони. Финансовите сделки от седемнадесети век и възходът на меркантилния и протокапитализма намериха красота в светското около свещеното, като холандските майстори правеха тези плодови купи.

Всеки път изкуството изглежда противоречиво - просто изглежда странно за притежателите на власт, нали? Но в крайна сметка те го осиновяват и след това го присвояват. И така, вие искате да влезете от правилната му страна, не само за сплотяване около общността, но и да я закупите, да участвате в нея, да купите рано. Не е нещо, което трябва да се приема лекомислено, колкото и глупаво да изглеждат някои от нещата.

Райън: 

Много е смешно, двамата с Дейвид в един седмичен обобщителен Bankless подкаст, всъщност просто възпроизведохме реакцията от екипа на Good Morning America. Те се опитваха да опишат какво представляват NFT и се смееха за това, това е като „Така че някой купува изображение в интернет. Колко нелепо е това? Това е мода. Това просто ще мине по пътя. " Казваш, игнорирай този шум. Игнорирайте старите наследствени медийни институции, защото ако този Крипто Ренесанс настъпи, това изкуство ще бъде важно. Логично е, че изкуствата NFT на Beeple биха се продавали за милиони долари. И насърчавате хората да се включат и да разберат това крипто арт движение.

Джош: 

Да, изкуството всъщност може да е по-важно от финансите, което звучи налудничаво. Но мисля, че може да има нещо в това, или поне те да са едно и също нещо в края на деня. Ако крипто наистина е средство за обществена трансформация, достъпът до стойността и достъпът до информация са важни, но да може да се комуникира този обект на стойност, не като байт, представляващ марка на книга, а като нещо, което има значение само по себе си може да е по-важно. Казано по различен начин, вижте, ако погледнете хилядолетито, вие сте мащабист и сте като, какво ще правя, нали? Може би ще си купя малко акции. Добре, ще имам Fidelity акаунт, Robinhood акаунт. След като разберете, че всъщност така или иначе не притежавате този запас, но просто имате IOU, тогава какво ще правя? Може би кока-кола или GE? Не, Тесла може да е по-интересно. Е, може би вместо Tesla мога да използвам тези NFT и да ги обезпеча кръстосано и всъщност да отстъпя от това. Сега мога да намеря всичко, което плава в лодката ми. Мога да го направя с тийнейджърски костенурки нинджа, ако искам.

Дейвид:

Може би NFT за Тесла и Илон Мъск?

Джош: 

Не, точно така. Така че сега намирам нещо. Ако така или иначе всичко е произволно и костенурките и чак до споделен консенсус и това е технологията, която ви позволява да го направите, защо не намерите нещо, което има значение за вас и за общността. Всъщност може да е едно и също нещо, особено когато започнете да правите неща като NFTfi и сте в състояние да кръстосате обезпечаването на правата на NFT от протокол. Мисля, че това може да е историческа аберация, при която ние виждаме тези неща като различни неща. Мисля, че NFT всъщност може да са истинските неща в дългосрочен план, longue durée.

Подгответе се с Crypto

Райън: 

Толкова очарователно. Добре, това е номер едно. Включете се в крипто арт сцената, NFT сцената, ако искате. И разбира се, всички тези технологии се комбинират, така че NFT като финансиране са същите като DeFi. Можете да се включите чрез DAO. Има всевъзможни начини за включване. Всички тези неща имат известна степен на сливане. Нека поговорим за номер две. Това е супер интересно. Това е нещо, което проповядваме и в Bankless. Вашият елемент за действие е за хората да се подготвят с крипто. Какво имаш предвид под подготовка?

Джош: 

Да, накратко, просто очаквайте сериозни сътресения, културни и геополитически. И от една страна, това изглежда лесно да се предскаже, но е особено очевидно от тази историческа перспектива. Всеки път, когато видите технологичен и културен преход от агрегиране към дезагрегация, нещата стават наистина интересни, наистина заблудени. Не става въпрос само за Четвъртото обръщане, но и за това, че се сблъскват тези дълги времена или тези мегавекови тенденции или супер тенденции. Той не се основава на обръщане на поколения или календари, а на технологично въздействие, с което махалото се люлее от агрегация към дезагрегация и след това отново се централизира отново. По време на това отклонение от хаоса към коопцията нещата са склонни да станат наистина заблудени. Да, аз се намирам в Кентъки и затова подготовката е някакъв начин на живот тук. Въпросът обаче е да подготвите някои цифрови активи, а не само консервирана царевица този път. Така че, вземете някои цифрови активи, поставете някои във външно хранилище. Уверете се, че NFT са на permaweb, нали?

Райън: 

Това е начин да се подготвите за политически сътресения, обществените сътресения имат тези активи на място, което контролира вашите лични ключове. За това говорите тук.

Джош: 

Да определено. Имам предвид дори да го вземем, доколкото може да хеширам нещата с хартия и да запомня семенна фраза. Искам да кажа, знам, че звучи някак налудничаво и шарено, но определено бих помислил сериозно върху това. Това е страничен залог, който според мен би бил от правилната страна на създаването на история, особено ако сте мащабист и говорите за следващите 30-40 години. Да, бих очаквал сериозни сътресения в този момент. И така, определено използвам крипто като средство за подготовка.

Работа за Crypto

Райън: 

Това определено не е повърхностна идея в Bankless. Благодарим ви, че го формулирахте по начина, по който го направихте в рамките на конкретна стъпка от действието. Надявам се хората да слушат. Нека стигнем до третия. Това също е важно и това работи за крипто. Може би работи за DAO. Говориш ли за - да, за какво говориш тук, Джош?

Джош:

Да, така че по същество намерете нов начин да си изкарвате прехраната. Ако мислите за късното Средновековие, вие сте фермер, може би сте монах. И тогава, когато манастирите се разпуснат - което означава градовете - ги поемат обратно, а Реформацията ги връща обратно и те се отварят отново и хората се връщат обратно в работната сила. Какво ще правиш? Някои хора се върнаха към земеделието, но някои се опитаха да намерят нови начини да си изкарват прехраната и по същество се възползваха от новите технологии на деня. Те станаха печатари или се включиха в това счетоводно счетоводство и станаха финансисти. Ако този мегатренд е агрегация към дезагрегация, мини тенденцията наистина е около финансиализацията срещу дезинтегрирането на нещата.

Така че, Gen X не знае какво е 401(k) и хилядолетия никога не са напускали началното училище без него. Основната идея е, че диалектиката между социалното приемане на изграждането на богатство и дадаизма на споделянето на опит е нещо като фалшива конструкция. Искате да правите и двете едновременно и да се опитате да го направите, без да разчитате на институции. Така че, намерете нов начин да се изхранвате ендемично от новата технология. Работете за протокол, създавайте NFT или се справяйте добре с тяхната оценка. В момента има неща, които се появяват онлайн, само като се знае темата и са добри в оценката. И ако така или иначе не притежавате този запас, намерете нещо, което смятате за интересно, и се справете добре, независимо дали става дума за откриване на цените на базата на игра или ако не можете да кодирате, работете за DAO. Или ако не сте достатъчно навреме за Polkamarkets, тогава слушайте Audius или управлявайте Helium елемент, или, разбирате идеята.

Ще започнем да виждаме криптопреминаването от субекти като DAO, които наемат хора около финансите, към основни бизнес модели около нещата в реалния свят. Ако Web 2.0. беше за представянето на хората като продукти, този крипто обрат е за превръщането на хората от членове на общността в съсобственици на нещата. Така че, когато видите неща като Audius и Helium, мисля, че това е някакъв предвкус на това, което ще започнем да виждаме. Ако слушате музика, направете го на платформа, където притежавате част от платформата чрез символ, нали? Или ако сте, ако използвате възел, може, не само хеширащ възел, но да използвате Wi-Fi или LoRaWAN устройство, да стартирате възел или да създадете малък страничен бизнес около това като страничен шум където си играете с нещата или помагате на другите да го разберат.

Предполагам, че общата точка е, че не трябва просто да кодирате и не просто да залагате. Да, можете да работите за DAO и трябва абсолютно да го направите. Това е като да работите за финансова къща за първи път, като част от крипто първо Medici. Но също така изследвайте тези други неща в реалния свят, които са подкрепени от крипто. Вие, момчета, говорите за DeFi кефал. Има и кефал от реалния свят, където крипто е задният край, бизнес моделът на тези други неща, независимо дали са музикални или IoT възли.

Дейвид: 

Големият ми извод от това е, че за пръв път се впуснах в крипто, просто като допълнително занимание от нормалната си работа, където можех да запазя основите си. Не трябваше просто да избърсвам пода и да се ангажирам с нещо рисковано. Успях да създам първия си подкаст POV Crypto паралелно, точно както Райън стартира бюлетина на Bankless паралелно с основния си проект. И тогава всъщност стартирахме подкаста Bankless отново паралелно и изведнъж Bankless стана готов за нас да се ангажираме на пълен работен ден. И всъщност никога не ни се е налагало да се ангажираме с него първоначално. Така че, не е нужно да скачате с два крака. Можете първо да поставите пръст и да отидете от там.

Другото представяне, което получих от тези три действия - ангажиране с крипто изкуство, подготовка и работа за крипто - е, че всъщност бихте могли да направите всички тези неща наведнъж, нали? Има някои платформи, които наистина свързват всички тези неща заедно. Точно както си говорихте с Audius. Например, ако искате да правите музика и да я разполагате на Audius, не само правите нещото, което обичате да правите, ако искате да правите музика, но печелите и жетони за това и можете да държите върху тези жетони. Следователно и двамата работите за крипто и се подготвяте с крипто, а също така правите нещо, което ви вдъхновява. Размерът на повърхността, за да могат хората да разберат как да се правят тези неща, е почти безкраен. И въпросът е само да го разберете и за щастие бюлетинът на Bankless публикува тактики във вторник всеки отделен вторник. Така че просто влизате в архива на Bankless и намирате нещо, което работи за вас, защото причината, поради която бюлетинът на Bankless съществува, е да помогне за демократизиране на достъпа, преди дори да сме знаели как да го формулираме. Демократизирайте достъпа до преминаването на този нов Крипто Ренесанс, вместо той да ви подмине.

Джош:

Не, това е страхотно. Абсолютно добре казано, добре казано.

Промяна с течение на времето

Райън:

Знаете ли какво е усещането? Джош, това не е във твоите елементи за действие, но като че ли най-лошото нещо, което можеш да направиш, е просто да се обзаложиш, че миналото ще бъде същото като бъдещето и просто да вървиш по течението на онова, което институциите и онези поколения, които са дошли преди теб ти кажат че пътят. Това изглежда, че може да бъде особено опасно в този момент в историята.

Джош: 

Това е толкова добре. Да, това е напълно правилно. Ако разширите погледа си, искам да кажа, че проблемът с историята е, че винаги сте подвластни на собствения си опит, нали? И така, вие сте мащабист и казвате, хей, това е всичко, което знам и ще бъде така в бъдеще, така че ще продължа да съм разочарован, бла, бла, бла. Но ако разширите погледа си назад и кажете не, не, това обикновено се случва в исторически план, тези институции се отменят и се отварят нови възможности и хората се възползват от това, а това е много светло бъдеще. На това всъщност ни учи миналото. Едно от другите неща, на които ни учи е, че промяната не се случва наведнъж. Това е бавна кулминация, която достига точка на пречупване, нали? И това се случва много бързо.

Когато сте в средата на нещо, при което водата тече много бързо около вас, това може да е мода, но всъщност може да е нещо фундаментално в социалната трансформация. Това се случи последния път през Ренесанса и Реформацията. Говорихме за това през периода от сто години. Но беше и непосредствено. Беше една година след друга година след друга. Fintech се появи по същото време, когато печатната машина се появи в мрежата, а Лутер го заковаваше и манастирите бяха разпуснати. Това се случва много бързо.

И така, винаги искате да се питате, това нещо фундаментално ли е или е малко мода? И вярвам, че сега имате повече от достатъчно доказателства, за да погледнете назад и да кажете, че този модел се вписва в исторически модел, когато махалото се люлее назад. Дори и да не вярвате на нито дума от този подкаст и казвате, че всички тези момчета са сбъркани, все пак си струва да направите страничен залог за него, нали? Защото е като асиметрични връщания. Ако грешите, вие сте глупави. Научавате нова технология. Вие мислите по различен начин за начина, по който работите, и за изкуството и идентичността. Но ако сте прав, ранното навлизане в нещо от този мащаб е коренно трансформиращо както за вашата позиция, така и за вашата общност. Така че не пропускайте възможността.

Закриване и отказ от отговорност

Райън: 

Джош, това беше феноменално. Просто мисля, че разказахме история, която никога не е била разказвана. Поне никога не съм го чувал, тази техно-историческа перспектива за Крипто Ренесанса, това ново движение. Може би това е заглавието на подкаста, Дейвид. Все още не сме говорили за това. Но това е толкова ключов момент в човешката история. Наистина оценявам, че артикулирате това и дори ни оставяте някои стъпки за действие, така че хората да не се чувстват безпомощни, като просто жертви на следващото нещо, което ще се случи. В този епизод има действителни конкретни стъпки за действие, които да ви помогнат. Благодаря много, че прекара времето си с нас и сподели тази история, Джош.

Джош: 

Това е абсолютно удоволствие. И ако можех да оставя слушателите само с една мисъл, би било, че след хиляда години историците днес ще погледнат назад към този момент във времето и ще кажат, че това е моментът, в който „светът, който беше“ беше променен в „светът, който трябва да стане.“ И това ще бъде дата точно като 1492 г., където всички знаят годината. Ще се обърнем към 2020 или 2021 г. и ще кажем, че това е моментът, в който нашите хоризонти се разширяват основно, за да включат този нов свят. И така, благодаря, че поехте дъх и оценихте момента, момчета. Наистина го оценявам.

Дейвид: 

Благодаря ти. Благодаря ти, Джош.

Райън:

 Да, благодаря. Мисля, че хората, които слушат този подкаст, може да са жадни за повече информация или повече мисли от Джош. Къде могат да те последват? Къде могат да се справят с работата ви? Публикувате ли изобщо този вид работа? С какво се занимаваш в наши дни?

Джош: 

Не, това беше ново. И така, правим крипто инвестиции. Това са неща, които трескаха от дисертацията ми преди няколко години, тъй като тя се развиваше в реално време. Така че, всъщност не съм изяснил мисълта извън този разговор с вас, но се забърквам тук-там. Twitter @JoshuaRosenthal е може би най-лесният начин да ме хванете.

Райън: 

Фантастично. Е, благодаря ти, Джош. Banklessи слушатели, вариантите за действие всъщност бяха включени в шоуто този път, така че не е нужно да ги преглеждаме още веднъж. Просто прочетете, чуйте последния раздел, в който говорихме за трите варианта за действие, които Джош ни остави. Какъв фантастичен епизод. Разбира се, рискове и отговорности - крипто е рисковано, ETH е рискован, Bitcoin е рискован, също така е и DeFi. Но запазването на това статукво също изглежда като рисковано. Разбира се, можете да загубите това, което сте вложили, но ние се насочваме към Запад. Това е границата. Не е за всеки, но благодаря, че се присъединихте към нас в програмата на Bankless.